Evde Pansuman : Ellerin de arınılıp eldiven takıldıktan sonra yara sarihe çıkarılır ve yara üzerindeki malzemeler solüsyonla nemlendirilerek çıkarılır. Kullanılacak gazlı bez ve pamuk pens ile yakalanır. Gazlı bez dayanağıyla yara arınılır ve son olarak yaraya uygun merhemin sürülmesiyle yara yine kapatılır.
Pansuman yaraların iyileşmesi için çok ehemmiyetli bir bakımdır. Yaranın tüm etrafsal etkenlerden korunması pansuman ile sağlanmaktadır. Mikrobik iltihaplanmalar pansuman ile önlenebilmektedir. Yaşamın her anında rastgele bir biçimde kocamanlı minikli yaralanmalar alana gelebilmektedir. Muhtelif travmalar neticenin de ortaya çıkan yaralanmalar veya kanamalar neticeyi ortaya atılan dikiş, sarih yara, kapalı yara gibi vaziyetlerde uygulanması gerekir.
Yaşamın her anında rastgele bir biçimde kocamanlı küçüklü yaralanmalar alana gelebilmektedir. Muhtelif travmalar ve düşmeler, cilt üzerinde açılan yaralara ve kanamalara neden olabilmektedir. Pansuman yaraların iyileşmesi için çok ehemmiyetli bir bakımdır. Yaranın oluştuktan sonra arınılıp pansuman yapılması çok ehemmiyetlidir. Oluşan yaranın kesinlikle pansuman yapılmadan evvel arınılması gerekir. Yaranın tüm etrafsal etmenlerden korunması pansuman ile sağlanmaktadır.
Kanamayla birlikte oluşan yaralanmalarda kanamanın durdurulması için pansuman düzeyinde sterilize bir bez kullanılmaktadır. Bu bez, yaranın mikrop yoluyla enfeksiyon kapmasını da önlemektedir. Pansuman operasyonu hijyenik ellerle yahut pak bir bez ile hakikatleştirilmektedir.
Ufak yaralanmalarda pansuman operasyonunu birey kendisi reelleştirilir. Fakat bunun için birtakım malzemelere lüzum dinlenmektedir. Konutta pansuman yapmak için lüzumlu malzemeleri kısaca bahsedelim;
Gazlı bez, oksijenli su, batikon sıvı, yapışkan bant, makas ana malzemelerdir. Ek olarak tıbbi flaster, izotonik sodyum klorür, oksijenli su ve makasa da ihtiyaç duyulmaktadır.